субота, 21. март 2009.

" ULCINJSKA OAZA "
Ada Bojana riječno je ostrvo, na samom kraju ulcinjske Velike plaže, na mjestu gdje se rijeka Bojana odvaja od nje. Ostrvo je umjetno stvoreno. Poslije jednog velikog nevremena sredinom 19. vijeka, tu se nasukao brod "Merito". Na tom mjestu su tada postojala dva mala ostrva. Godinama se oko trupa potonulog broda i ova dva ostrva skupljao riječni nanos od kojega je najprije nastao sprud, a zatim i ostrvo. Izronjavanjem na površinu vode, ostrvo je rijeku podijelilo na dva kraka.
trokutastog je oblika, dvije strane zapljuskuje rijeka Bojana, a treću Jadransko more, prema kom je okrenuta pješčana plaža dugačka 2880 m, koja može primiti oko 13000 kupača. Desni rukavac rijeke Bojane dijeli ostrvo od Velike plaže. Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim pijeskom. Na samoj plaži poredjani su suncobrani ispleteni od trske i pruća. Obale koje zapljuskuje Bojana poznate su po drvenim kućicama, s kojih mještani na tradicionalan i specifičan način love ribu koju se može probati u lokalnim ribljim restoranima. Ostrvo Ada Bojana krasi i suptropsko i mediteransko raslinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Europi. Upravo gusta i bujna vegetacija daje Adi čar Amazone i zajedno s neobičnim životinjskim svijetom pretvara je u poseban mikroekološki prostor.
Ada Bojana je elitno mjesto za surfanje na vjetru. Povoljni vjetrovi prave odlične valove koji omogućavaju surfanje. Na Adi Bojani se nalazi škola windsurfa. Potencijali Ade Bojane zadovoljavaju i amatere i stroge kriterije profesionalaca. Početnicima pogoduje ravna linija vode jezerca na kome se uče prvi koraci u ovom sportu. Već sedmodnevna obuka kod profesionalnih učitelja omogućava uživanje na vjetru, a poslije mjesec dana obuke dostupni su vam vjetrovi na otvorenom moru.
Na Adi Bojani još od 1975. godine radi i škola jahanja.

1 коментар:

  1. Stvarno predivno i vrlo interesantno, ja inace volim Adu Bojanu, posebno ljeti, i bas mi je drago da saznam nesto vise o njoj...hVALA TONCI...ZAISTA JE ZA SVAKU POHVALU...

    ОдговориИзбриши

Postovani posjetitelji, nadam se da je blog ispunio vasa ocekivanja.